.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




sâmbătă, 17 iunie 2017


"Exista oameni care au cumparat si citit toate cartile lui Coelho, iar pe masura ce le citesc sentimentul de redundanta devine pregnant. La a "n"-a carte citita realizezi ca Alchimistul le cuprinde pe toate si ar putea fi suficienta si reprezentativa pentru tot ceea ce inseamna gindirea si mesajul transmis de Coelho. Acelasi lucru simti si cind citesti Jurnalul unui mag, insa aceasta este scrisa in 1986, cu un an inainte de Alchimistul.

Ambele carti vorbesc despre calatoria autocunoasterii, despre o cale initiatica de a dobindi comuniunea cu divinul; diferenta consta in forma luata de catre acestea - Jurnalul unui mag reprezinta descrierea reala a drumului initiatic parcurs de catre Coelho cu un an in urma catre Santiago, ca parte din ritualurile ordinului RAM (Regnus Agnus Mundi - ordin stravechi de origine catolica, dar cu fundamente mistico-simbolice, fondat in 1492), al carui membru era Coelho. Este o relatare sub forma de jurnal, destul de simplista si neslefuita chiar daca materialul pe care il cuprinde este unul extrem de profund. In vreme ce Alchimistul poate fi considerata varianta elaborata a Jurnalului unui mag sau mai degraba a drumului initiatic cu valoare simbolica si incarcat de magic.

Jurnalul unui mag, ca de altfel toate cartile lui Coelho, este o carte mistica, care iti prezinta miracolul Absolutului si calea de acces catre acesta printr-o abordare extrem de simpla si usor de inteles. Daca ar fi sa facem o comparatie, ar fi Iliada si Odiseea lui Homer in varianta repovestita pentru copii. Coelho poate fi considerat un facilitator si un mesager al unor adevaruri spirituale care tin de zona mistica / esoterica pentru omul de rind.

"Drumul cunoasterii e un drum deschis tuturor, inclusiv oamenilor obisnuiti" - aceasta este tema centrala a cartii, oricare dintre noi are acces, tine insa de noi sa ne definim acest drum, sa il identificam si sa il punem in practica. Drumul lui Coelho la Santiago are ca si scop declarat - gasirea spadei pentru a putea deveni maestru RAM, iar simbolistica spadei in acest context este al luminii si puterii - dincolo insa de aceasta ni se reveleaza o serie de elemente care tin de practici de meditatie sau de credinte mistice. Exista un ciclu simbolic al existentei Unului catre care tindem prin manifestarea Multiplicitatii - care este reprezentat prin toate intimplarile si experientele de pe acest drum - relatia maestru / ucenic, exercitii de meditatie (exercitiul renasterii, al rabdarii, al cruzimii, al sferei albastre, al mortii), existenta unui mesager propriu (vocea interioara, a Sinelui), intilniri cu demoni, manifestarea iubirii divine (Agape) si experimentarea mortii.

Poate pentru ca e usor de citit sau pentru ca iti vorbeste si despre alte lucruri decit cele mundane, ori pur si simplu pentru asta ("de fiecare data cind iti trece prin cap un gind care crezi ca ti-ar putea face rau - gelozie, autocompatimire, suferinta din dragoste, invidie, ura, etc. - infige unghia aratatorului la baza unghiei degetului gros, pina ce durerea este destul de intensa. Concentreaza-te asupra durerii: ea reflecta in sfera fizica aceeasi suferinta pe care o simti in sfera spirituala"), este o carte pe care o recomand."

O recenzie deDana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu