.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




luni, 7 noiembrie 2016

Film - "Doctor Strange" (2016)


"Crezi că știi cum funcționează lumea? 
Crezi că universul acesta material este singurul existent? 
Dar dacă ți-aș spune că realitatea pe care o știi este doar una dintre nenumăratele existente? Nu are niciun sens? 
Poate, dar nu totul trebuie să aibă sens. 
 Doctor Strange nu este un film oarecare, nu este doar o nouă producție Marvel și nu cred că are vreo legătură cu lupta pentru titlul de filmul anului. 
Este altceva, mult mai interesant, mult mai inspirat, mult mai în ton cu vremurile pe care le trăim. 
Nu este întâmplător faptul că apar din ce în ce mai des filme cu asemenea subiecte. 
Dacă știi să citești printre rânduri descoperi câteva răspunsuri foarte interesante la întrebările pe care ți le pui, ca ființă umană care are parte de liber arbitru și rațiune. 
Distinctiv vizual, cu o distribuție coerentă, aleasă pe sprânceană mai pe românește, are ceva din farmecul baroc al seriei Harry Potter, dar este mult peste ”Inception” al lui Christopher Nolan.”Doctor Strange” vorbește despre o mulțime ipotetică, sau nu, de universuri paralele, numită generic Multivers, despre care cercetătorii posesori de rațiune și credința în știință spun că este o pistă falsă pentru fizică, susținând că este prea convenabil pentru că a explica lucrurile pe care nu le înțelegem. 
Conform celor care cred în această teorie, Multiversul nu se termină nicicând, nu are sfârşit.
”Doctor Strange” este perfect echilibrat, are imagini de-a dreptul bulversante, care depășesc orice imaginație și te lasă fără respirație. 
Efectele speciale sunt devastatoare și pot crea dependență. Este doar o simplă constatare. 
POVESTEA are însă partea ei ”de vină”. Te cucerește pas cu pas până când nu ai încotro și te implici emoțional. 
Dacă știi ce înseamnă cu adevărat o călătorie inițiatică nu poți rămâne indiferent la abundența detaliilor oferite. 
Pentru mulți, filmul dă răspunsuri importante. ”Toți avem demoni cu care ne luptăm. De demoni nu scapi niciodată. De aceea este important să te ridici deasupra lor!”, spune personajul Tildei Swinton, Cea Antică, și câtă dreptate are. 
Doctor Stephen Vincent Strange privise lumea printr-o gaură a cheii, pe care a tot încercat, o viață, să o mărească în fel și chip. 
În clipa în care gaura cheii dispare și se trezește în fața a miliarde de posibilități de explorare a Multiversului el face un pas înapoi. Nu credea în prostiile de gen ceakre, energii și puterea credinței, dar destinul se dovedește a fi cu totul altul decât cel pe care își imagina, în aroganța lui, că îl controlează. 
Pe Benedict Cumberbatch l-a atras tocmai spiritualitatea evidentă a personajului, de aceea a acceptat rolul, deși era ocupat până peste cap cu filmările la serialul Sherlock și cu o nouă versiune a piesei Hamlet, care se joacă pe scena londoneză cu mare succes.
”Doctor Strange” este, din punctul meu de vedere, un câștig pentru Marvel, nu neapărat pentru că aduce profit, cât mai ales pentru că prin intermediul acestui personaj, interpretat excepțional de Benedict Cumberbatch, cel puțin 70 la sută, dacă nu mai mult, din adevărurile acestei lumi pot fi spuse curajos și trecute cu ușurință la capitolul PURĂ IMAGINAȚIE. 
Dar câți reușesc să treacă de efectele vizuale de excepție, de grafică și detaliile 3 D, fără de care filmul ar pierde mult la capitolul impresie artistică, umor și ironie fină marca Marvel? 
Vă spun eu. Prea puțini. 
Oricum, jumătate din cei prezenți la Avanpremieră vin doar ca să dea bine, fără să fie nici jurnaliști de specialitate, deci fără legătură cu ceea ce înseamnă cu adevărat o vizionare de presă, nici cinefili. O modă pe care mărturisesc că nu reușesc să o înțeleg, pentru că pentru că adevăratele cronici de film sunt cele susținute de argumente și nu cele care aduc a compuneri de clasa a II-a.

”Doctor Strange” vorbește despre corpuri subtile ce înconjoară și întrepătrund corpul fizic, respectiv Corpul eteric, Corpul astral și Corpul mental. 
Corpul fizic reprezintă o ancoră pentru celelalte trei. 
Cele patru corpuri există în același spațiu, pe diferite frecvențe vibraționale. 
Fiecare corp reprezintă, de fapt, un vehicul pentru suflet. ”Deschide-ți mintea! Schimbă-ți realitatea! Sunt nenumărate posibilități de a salva vieți. Sunt atât de multe lucruri pe care nu le știi”, i se spune de unul dintre personajele cele mai interesante din film, Cea Antică, interpretată de Tilda Swinton, pe care personal o consider impecabilă în rol, dar care la origine, în benzile desenate din 1963, nu era nici femeie și nici englezoaică, ci un călugăr tibetan.
Doctorul Strange, așa cum insistă pe tot parcursul filmului să i se spună, este un neurochirurg newyorkez de succes, care trăiește într-un soi de colivie aurită, sfidător, materialist, care crede că trupul poate fi vindecat doar prin tehnici medicale inovatoare și deseori experimentale. 
Șarmant, cu un simț al umorului special, el este pierdut într-o lume în care are parte de câștiguri materiale serioase, pe care nu se străduiește să le împartă cu nimeni. 
Este singur, deși femeia vieții lui se află la doar o respirație distanță. 
El suferă un accident de mașină teribil, accident care îi distruge șansa de a mai profesa vreodată meseria de neurochirurg, cu care se identifica până atunci. 
Această stare de lucruri îl tulbură suficient încât să recurgă la orice nouă intervenție chirurgicală apărută pe piața medicală, cheltuind aproape tot ce câștigase, doar ca să redevină ce a fost. La sfatul unui cunoscut, ce se vindecase după o vizită în Katmandu, într-un loc numit Kamar-Taj, Strange decide să-și ia cu ultimii bani un bilet doar dus în același loc din Nepal. 
Aici o cunoaște pe Cea Antică și mintea lui este dată peste cap la propriu de experiența pe care aceasta i-o oferă făcându-i cunoștință cu Multiversul. 
Devine, atât prin studiu rapid, cât și pentru că poseda o extraordinară abilitate, un soi de sete de cunoaștere înnăscută, un vrăjitor puternic. 
Noile sale puteri magice îl forțează să facă o alegere: să se întoarcă la viaţa de dinainte sau să lase totul în urmă şi să salveze vieți altfel decât era obișnuit. 
Sigur că apar și adversari pe care este nevoit să-i înfrunte, sigur că aventurile lui sunt neașteptate, dar cred că am dat suficiente detalii cât să vă trezesc dorința de a experimenta singuri lumea Doctorului Strange. 
În universul Marvel, după «Thor», «Gardienii Galaxiei» şi «Răzbunătorii», se simțea nevoia unei adieri proaspete care să scoată în evidență o parte foarte importantă a acestui univers, lumea supranaturală, iar «Doctor Strange» este reprezentativ pentru această sferă.

Suntem înconjuraţi de mult mai multe lucruri decât ceea ce vedem şi că nu totul poate fi măsurat şi cuantificat ştiinţific. 
Magia e magie şi ea transcende de multe ori universul real, cognoscibil şi ştiinţific. 
„Eu ader la ideea că misticismul nu este absenţa realităţii, ci prezenţa unei alte realităţi pe care nu o putem înţelege,” spune regizorul Scott Derrickson. 
În prezent, ştiinţa spiritului poate fi studiată fără a-ţi însuşi capacităţi clarvăzătoare; fiecare om poate să facă acest lucru, dacă nu-şi pune singur în cale obstacole. 
Dacă studiază ştiinţa spiritului, oamenii se trezesc în conştienţa lor în aşa măsură încât anumite evenimente nu sunt petrecute în stare de adormire; ele trec în stare conştientă.

În regia lui Scott Derrickson şi avându-i în rolurile principale pe Rachel McAdams, Benedict Cumberbatch, Mads Mikkelsen, Chiwetel Eijofor, Benedict Wong şi Tilda Swinton, „Doctor Strange” este distribuit de Forum Film România din 4 noiembrie 2016 în toate cinematografele din țară, fiind disponibil în format 3D, IMAX 3D şi 4DX 3D."

sursa textului: Blogul Loreta Popa




alte articole pe:
- trezirea inteligentei
- architectural diges

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu