.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




duminică, 26 aprilie 2015

AMA E FATTI AMARE E SII FELICE I Dieci Comandamenti - Roberto Benigni




ROBERTO BENIGNI : "Iubeşte, fă dragoste şi fii fericit!

Problema fundamentală a umanităţii a rămas aceeaşi de două mii de ani: iubirea. Doar că acum a devenit urgentă, mai mult decât urgentă. Iar azi simţim nevoia să tot repetăm că trebuie să ne iubim, pentru că înţelegem că nu mai avem prea mult timp. Trebuie să ne grăbim. Să ne grăbim să iubim.

Noi iubim mereu prea puţin şi prea târziu. Să ne grăbim să iubim, pentru că la apus de viaţă suntem judecaţi din perspectiva iubirii. Pentru că nu există iubire pierdută, pentru că nu există o emoţie mai mare decât aceea pe care o simţim când suntem îndrăgostiţi, când constatăm că viaţa noastră depinde totalmente de altă persoană, că nu ne mai suntem suficienţi noi înşine.


Pentru că toate lucrurile, chiar şi cele neînsufleţite precum munţii, mările, drumurile, cerul, vântul, stelele, oraşele, fluviile, pietrele, clădirile, toate acestea şi multe altele care, în sine, sunt goale, indiferente, brusc se încarcă, atunci când le privim, de semnificaţii umane, ne fascinează, ne mişcă sufletele.
De ce? Deoarece intuim în toate un conţinut de iubire, înţelegem cumva că întreaga creaţie înseamnă şi îndeamnă la iubire, la fericire. Da, la FERICIRE.

Apropo de fericire: căutaţi-o! În toate zilele, continuu! Toţi cei care mă ascultaţi acum porniţi s-o căutaţi! ACUM. Chiar în acest moment, pentru că acum o aveţi acolo, o avem, pentru că ne-a fost dată în dar tuturor de când eram mici, dar îl ţinem ascuns aşa cum câinii îşi ascund osul. Şi mulţi dintre noi l-am ascuns aşa de bine încât am şi uitat unde l-am ascuns, dar îl avem, îl aveţi. Uitaţi-vă în toate locşoarele, în toate dulapurile, în toate sertarele, în toate noptierele din interiorul vostru, în toate încăperile sufletului vostru, scoateţi tot la aer, o s-o găsiţi.

Există fericire, dar trebuie să ne gândim mereu la ea. Şi chiar dacă ea uită uneori de noi, noi nu trebuie să uităm de ea niciodată, până în ultima zi a vieţii.

Şi nu trebuie să ne temem nici un pic de moarte; vedeţi că e mult mai riscant să naşti decât să mori.
NU TREBUIE SĂ TE TEMI DE MOARTE, CI DE A NU ÎNCEPE SĂ TRĂIEŞTI CU ADEVĂRAT.

Aruncaţi-vă în Existenţă acum, aici, pentru că dacă acum nu o faceţi, nu o veţi mai face niciodată. AICI ESTE ETERNITATEA.

Trebuie să spunem un DA vieţii, un DA aşa de plin de viaţă, încât să poată ordona totul din nou.

Nu ştim nimic, nu înţelegem nimic. Ba înţelegem - doar că e un mare mister, pe care trebuie să-l iei aşa cum e şi gata.

Viaţa este cel mai impresionant lucru din lume, viaţa care merge incredibil mai departe. Viaţa e mult mai mult decât putem înţelege noi, aceasta este explicaţia rezistenţei ei. Pentru că dacă era doar atât cât pricepem noi, s-ar fi sfârşit de foarte mult timp.

Iar noi simţim acum că dintr-un moment într-altul trebuie să înţelegem ceva ce ţine de infinit. Şi că niciunul dintre noi nu avem decât un singur lucru de făcut, o plecăciune."

sursa: Cornelia Enache

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu