.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




luni, 2 martie 2015

CUM SA-TI ALEGI BABA!


”Se spune intr-o legenda ca a existat odata o femeie extrem de rea la suflet, pe nume Dochia, o legenda ce curge si astazi in sangele romanilor.

Pe 1 Martie, Dochia isi trimite nora pe munte sa culeaga fragi. Nora acesteia o asculta si pleaca pe munte sa ii faca pe plac soacrei. Aceasta se intalneste cu un batranel (legenda spune ca era Dumnezeu) care ii daruieste o mana de fragi. Intorcandu-se acasa, baba Dochia crede ca s-a mai incalzit vremea, se imbraca cu 9 cojoace si pleaca cu oile pe munte.

Primele 9 zile pe munte au fost foarte calde, asa ca Dochia a renuntat la cate un cojoc in fiecare zi. In ziua 10, vremea schimbatoare isi arata coltii iar baba Dochia, surprinsa de ger, ingheata impreuna cu oile sale. Cu timpul, sloiurule de gheata se pietrifica si pot fi intalnite sub aceasta forma in Muntii Bucegi.

In prezent

Traditia se pastreaza sub forma alegerii babelor, adica fiecare persoana isi alege o zi, mai bine zis o baba, intre 1 si 9 martie. Se spune ca asa cum va fi acea zi, asa este si firea omului, insa daca ploaua sau ninge este semn de bogatie.

O alta versiune sustine ca noul an va fi similar cu baba aleasa de fiecare. O „baba” senina, calduroasa si luminoasa va aduce celui ce a ales-o un an bun plin de implinii si un suflet curat. Dimpotriva, o baba mohorata, urata si ploioasa va aduce un an rau si o inima inghetata.

Cum iti alegi baba?

Alegerea babei se poate face in doua moduri: alegerea unei zile oarecare intre 1 si 9 martie sau in functie de data nasterii. Astfel, daca persoana respectiva este nascuta intre 1 si 9 ale oricarei luni, baba reprezinta data nasterii; daca ziua de nastere este in afara acestui interval, cifrele ce formeaza ziua nasterii se aduna si rezultatul reprezinta baba persoanei respective. De exemplu, daca ziua unei persoane este pe 21, baba persoanei va cadea pe 2+1=3 Martie.”

Sursa: desarbatori.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu