.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




vineri, 30 noiembrie 2012

Noaptea Lupului (Sf. Andrei)- se trateaza cu usturoi

„Vin strigoii, se aduna,
Parasind a lor secrii.
Voi, crestinelor popoare,
Faceti cruci mantuitoare,
Caci e noaptea-ngrozitoare,
Noaptea Sfantului Andrii!”
(Vasile Alecsandri)
 
 Pe 30 noiembrie -  Sfantul Andrei.
De unde oare legatura cu strigoii si usturoiul, cu varcolacii, blestemele si descantecele, care ameninta sa transforme superstitia populara intr-o sarbatoare comerciala similara Halloweenului de imprumut? Din faptul ca se suprapun doua datini:
30 noiembrie este in primul rand ziua Sfantului Apostol Andrei, care a fost primul misionar crestin printre triburile geto-dacice, motiv pentru care e considerat patronul spiritual al romanilor.
Aceasta sarbatoare se suprapune pe una ante-crestina, cea de Santandrei, o divinitate la mare respect pe vremea dacilor, fiind zeul-lup.
 
Acesta aparea la sfarsit de noiembrie - in perioada aceasta dacii considerau ca incepea noul an, cand lumea se intorcea pe dos, ordinea cosmica era rasturnata si apareau strigoii vii (cei nascuti cu caita, cu coada) isi parasesc trupurile, iar strigoii morti ies din sicrie, morminte si cimitire, "pocesc si sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vitelor, se joaca cu lupii si ursii" (citat de aici)
Noaptea de Sf. Andrei este in traditia populara asociata mai putin cu adevaratul apostol si mai mult cu datinile precrestine de protectie impotriva spiritelor care ies sa danseze sarabanda draceasca si sa isi bata joc de muritori. Si cum se proteja romanul din vechime? Cu usturoi.
Nu il manca, ci il folosea ca element apotropaic, ungand cu el usi si ferestre, grajduri si cotete, pentru ca Cel Necurat se da de trei ori peste cap si poate sa ia chip de lup, caine, pisica, porc, berbec, gaina sau broasca. Daca scapi cu bine dupa noaptea de Santandrei, si nu iesi din casa, ci petreci pana la ziua, usturoiul descantat il folosesti ca leac de vraji sau de dragoste.
 
Ce se mai face de Sf. Andrei?
- se pune la incoltit grau, ca sa vezi daca o sa fie an manos, cu recolte bogate (daca nu incolteste, sunt sanse sa fie bobul expirat, doar n-o sa credem in superstitii ca babele)
- se aduc in casa si se pun in apa la inflorit smicele de mar sau visin. Daca infloresc pana in ianuarie, esti un om norocos (daca nu, inseamna ca nu prea ai caldura in casa.. asta da ghinion) si poti sa mergi la sorcovit cu crengutele.
Bunicii vostri ce obiceiuri aveau de Sant'Andrei?"
 
SURSA :http://metropotam.ro/

2 comentarii: