.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




vineri, 31 august 2012

Osho

„Când începi să te apropii de cineva și apare intimitatea, chiar și un singur cuvânt pe care îl rostești contează. Atunci nu te mai poți juca atât de ușor cu cuvintele, pentru că atunci totul are înțeles. Așa că vor exista intervale de tăcere. La început, ești stingherit, pentru că nu ești obișnuit cu tăcerea. Te gândești că trebuie să spui ceva, altfel ce o să creadă celălalt?
Atunci când devii intim cu cineva, când există un fel de iubire,
apare tăcerea și nu ai nimic de spus. În realitate, nu e nimic de spus – nimic. Cu străinii sunt multe de spus, cu prietenii nu e nimic de spus. Și tăcerea devine grea, apăsătoare pentru că nu ești obișnuit cu ea.
Nu știi ce muzică e tăcerea. Cunoști doar un singur mod de a comunica, și acela e cu mintea. Nu știi să comunici cu inima, de la inimă la inimă, în tăcere. Nu știi să comunici doar fiind acolo, prin prezența ta.
Crești, și vechiul model de comunicare nu mai corespunde. Va trebui să găsești alte moduri de comunicare, nonverbale. Cu cât ești mai matur, cu atât ai mai multă nevoie de comunicarea nonverbală.
Ai nevoie de un limbaj pentru că nu știi să comunici. Când ajungi să știi să comunici, încetul cu încetul renunți la limbaj, nu mai ai nevoie de el. Limbajul e doar o metodă de școală primară. Adevărata metodă e tăcerea. Așa că nu adopta o atitudine greșită, altfel te vei opri din creștere. Nimic nu lipsește când limbajul dispare; asta e o idee greșită. Ceva nou a luat ființă și vechiul șablon nu mai ajunge ca să-l cuprindă. Crești, și îmbrăcămintea îți rămâne scurtă. Nu e vorba că lipsește ceva; ceva se adaugă la tine în fiecare zi.
Cu cât meditezi mai mult, cu atât vei iubi mai mult și, în cele din urmă, va veni o clipă când numai tăcerea te va ajuta. Așa că data viitoare când vei fi cu cineva și nu veți comunica prin vorbe, în loc să fii stingher, fii fericit. Rămâi tăcut și lasă tăcerea să comunice.”






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu