.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




joi, 21 iunie 2012

citatul zilei...




Un sannyasin întreabă despre câştigarea banilor în Occident şi despre a găsi timp pentru activităţile de sannyas…

- Osho: Fă cel puţin o meditaţie în fiecare zi. Alege orice meditaţie, dar insistă cu o singură metodă; nu continua să le schimbi. Indiferent dacă rezultatele vin sau nu, tu continuă să insişti. Rezultatele vin cu siguranţă; tot ce e necesar este răbdarea. Metodele nu funcţionează. Ce funcţionează cu adevărat este răbdarea. Metodele sunt instrumente pentru a te ajuta să rămâi răbdător şi deschis.
Dacă o persoană stă pur şi simplu în camera sa timp de o oră, în fiecare zi – nici o metodă, nici o tehnică, doar a sta pur şi simplu acolo – dacă stă suficient de mult se va întâmpla. Toate meditaţiile sunt doar explicaţii pentru oamenii care nu pot să stea pur şi simplu, raţionalizări pentru oamenii care nu-şi pot da voie să stea pur şi simplu. Ei au nevoie de ceva, deci atunci când se gândesc că fac meditaţii ei îşi pot da voie la o pauză de o oră, altfel nu-și vor da voie. Da fapt, meditaţia nu e nimic. E doar a aştepta, a te odihni, o stare de non-acţiune…şi aceasta este starea noastră naturală.
Gândeşte-te la copilul din burta mamei, nefăcând nimic. Aceasta este o meditaţie maraton de 9 luni. Şi copilul este complet fericit. De fapt, datorită acelei fericiri, simţi mereu o suferinţă în viaţă. În comparaţie cu ea, orice se întâmplă în viaţă este insuficient. Deşi conştient ai uitat de ea, inconştient persistă ca o nostalgie. Noi ştim într-un mod subtil, corpul nostru ştie, că era un timp când totul era doar fericire. Dar tu nu făceai nimic în pântec; erai într-o stare de non-acţiune - „wu-wei”. Erai pur şi simplu acolo. Acesta e tot secretul meditaţiei: să creeze din nou o situaţie de pântec.
Deci închide ușile, stai tăcut; chiar și asta va fi de ajuns. Dar fă-ți un reper că o oră trebuie să fie dată în fiecare zi. Și rezultatele nu vor țâșni imediat, pentru că tu ai învățat tipare de acțiune și acestea au devenit atât de adânc înrădăcinate încât chiar și atunci când stai, găsești vreo cale de a face ceva. Cel puțin poți continua să-ți schimbi poziția, poți să te gândești la o mie și unul de lucruri. Poți să ai vise. Poți să te întrebi: ”Cine e copilul ăsta care plânge? De ce? De ce latră câinele ăsta?” Sau poți crea mecanisme subtile în corp pentru a te distrage. Poate că o furnică se târăște pe piciorul tău, sau este durere și trebuie să schimbi poziția. Acestea nu sunt altceva decât trucuri, strategii ale minții de a te ține ocupat, pentru că mintea moare complet dacă nu există nici o ocupație. Mintea înseamnă ocupație. Meditația înseamnă o stare de non-ocupație.
Așa că dacă îți place o metodă, orice metodă, poți s-o faci; dacă nu, stai pur și simplu. 23 de ore sunt ale tale; o oră acordă-mi-o mie. Și în final vei vedea că numai acea oră a fost salvată; toate celelalte 23 de ore s-au dus pe apa sâmbetei.
Trebuie să-ți pui energia în câștigarea traiului, pentru că trebuie să vii mereu, deci aranjează lucrurile. Dar o oră pentru meditație, mm? Asta va fi un contact cu mine, o conexiune, și te va întineri în fiecare zi. Va continua să creeze noi spații în tine. Dar nu tânji după ele și nu le aștepta. Nici măcar nu te gândi la ele. Când se întâmplă, spune: ”Mulțumesc” cerului și uită de totul.
Și să nu ai nici pentru un singur moment ideea în mintea ta că ”Acum s-a întâmplat și trebuie să se întâmple în fiecare zi.” Odată ce dorești o repetiție intri în necazuri; nu se va întâmpla din nou. Se întâmplă doar într-o minte inocentă. Se întâmplă doar când nu era nici o așteptare, nici o dorință, nici o acțiune, nici o ocupație, doar o simplă pasivitate. Erai, nimic altceva – o ființă pură, o ființă dezvelită, goală. Doar respirai, erai conștient. Deci dă o oră meditației și pune-ți energiile în muncă și întoarce-te acasă cât de curând poți.

Sursa : Osho -“The Madman’s Guide to Enlightenment” (Ghidul nebunului spre iluminare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu