.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




sâmbătă, 5 februarie 2011

Observator şi Observat


"Este foarte clar şi nu se dovedeşte greu de înţeles că atunci când cineva începe să se observe pe sine însuşi în mod serios din punctul de vedere al faptului că nu este Unul, ci Mulţi, începe să lucreze realmente asupra a ceea ce poartă în interior.
Următoarele defecte Psihologice sunt obstacole, bariere, piedici, pentru munca de Auto-observare Intimă: Mitomania (Grandomania, a se crede un Zeu), Egolatria (Credinţa într-un Eu permanent; adorarea oricărui tip de Alter Ego), Paranoia (Paradă de erudiţie, Auto-suficienţă, înfumurare, a se crede infailibil, orgoliu mistic, persoana care nu ştie să vadă punctul de vedere al altuia).
Când continuăm cu convingerea absurdă că suntem Unul, că posedăm un Eu permanent, munca serioasă asupra noastră înşine se dovedeşte a fi mai mult decât imposibilă.
Cine se crede mereu Unul, nicicând nu va fi capabil să se separe de propriile sale elemente indezirabile. Va considera fiecare gând, sentiment, dorinţă, emoţie, pasiune, afect etc. etc. etc., ca funcţionalisme diferite, nemodificabile ale propriei sale naturi şi chiar se va justifica în faţa celorlalţi, spunând că anumite defecte personale sunt de natură ereditară…
Cine acceptă Doctrina Multiplelor Euri, înţelege pe baza observării că fiecare dorinţă, gând, acţiune, pasiune etc., corespunde acestui sau altui Eu distinct, diferit…
Orice atlet al Auto-observării intime lucrează foarte serios înăuntrul său însuşi şi se străduieşte să îndepărteze din psihicul său diversele elemente nedorite pe care le poartă în interior…
Dacă o persoană începe cu adevărat şi foarte sincer să se observe în interior, se divide în două: Observator şi Observat.
Dacă acea divizare nu s-ar produce, este evident că nicicând nu am face un pas înainte pe Calea minunată a Auto-Cunoaşterii.
Cum ne-am putea observa pe noi înşine dacă am comite greşeala de a nu vrea să ne divizăm în Observator şi Observat?
Dacă această divizare nu s-ar produce, este clar că niciodată nu am face un pas înainte pe drumul Auto-Cunoaşterii.
Fără îndoială, când această divizare nu are loc, continuăm identificaţi cu toate procesele Eului Pluralizat…
Cine se identifică cu diversele procese ale Eului Pluralizat, este mereu victimă a circumstanţelor.
Cum ar putea modifica împrejurările acela care nu se cunoaşte pe sine însuşi? Cum s-ar putea cunoaşte pe sine însuşi cel care niciodată nu s-a observat în interior? În ce mod ar putea cineva să se auto-observe, dacă nu se divide mai întâi în Observator şi Observat?
Ei bine, nimeni nu poate începe să se schimbe radical atâta timp cât nu este capabil să spună: „această dorinţă este un Eu animalic pe care trebuie să-l elimin”; „acest gând egoist este un alt Eu care mă chinuieşte şi pe care trebuie să-l dezintegrez”; „acest sentiment care-mi răneşte inima este un Eu intrus, pe care trebuie să-l reduc la praf cosmic” etc. etc.
Fireşte, acest lucru este imposibil pentru cine nicicând nu s-a divizat în Observator şi Observat.
Cine ia toate procesele sale Psihologice ca funcţionalisme ale unui Eu Unic, Individual şi Permanent, este atât de identificat cu toate erorile sale, le are atât de unite cu sine însuşi, încât a pierdut, din acest motiv, capacitatea pentru a le separa de Psihicul său.
Evident, astfel de persoane niciodată nu se pot schimba radical, sunt oameni condamnaţi la cel mai deplin eşec. "

( Samael Aun Weor )

4 comentarii:

  1. Samaelul este gnosticul acela modern? El o fi reusit?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da ...gnostic...

    El a reusit pentru ca a fost ales..."pescar de oameni":))
    Oricat de mult ar cunoaste omul , daca nu este ajutat de o putere superioara mintii lui ...ramane sa fie comparat cu poza unui pinguin :)

    RăspundețiȘtergere
  3. fata de ce nivel al mintii superior?
    la cat de batran arata, sigur nu a reusit. sau despre ce reusit e intrebarea?

    "nivelul mintii" e cu atat mai superior cu cat se arata un perceptibil de frumos, pana la soarele soarelui, adonis. (mintea converge esteticul pentru a-l diverge)

    desi "m-a mancat" mult sa scriu ceva la postul de pe blogul dincolo-de-limite referitor la "radiatiile solare", m-am abtinut. trebuie sa intelegeti ca un nemuritor nu poate sa se arate si sa dea directive de genul "priveste la soare" (sa nu ma insel, Aligheri chiar asa a formulat, ca sa nu ma duc pana la "cea frumoasa care a venit" Nefertiti) si sa trimita 9999 din 10000 oameni in orbire.

    daca aveti experienta unui film 3D.. dupa ce privesti la soare e ca si cum ti-ai pune ochelarii dupa ce ai privit fara. si afli iubirea care anima toata kynetica. la ce schimbari credeti ca vi se atragea atentia. de la ce schimbari credeti ca sunteti distrasi?
    stati linistiti, daca percepeti un pescar de oameni, incepeti sa plangeti "din senin". credeti ca e usor, el se arata si paralizeaza toata asistenta..mai copii,,uoff

    RăspundețiȘtergere
  4. si pot sa fac trimitere la 2-20-200 de ritmuri care sa coaca smochina (cum asa bine ai avut iubita prietena o frecventa care sa activeze glanda); degeaba daca nu se conduce singur decat in moarte, deci, live fast.
    pot sa spun de 1000 de ori "ordinea mortii" fara sa caute nimeni despre ce e vorba.
    pot sa zic de 1000 de ori mortii cu mortii vii cu vii ca tot plangeti la inmormantari.
    pot sa zic de 1000 de ori ca leul va deveni om fie ca mananca fie ca este mancat de om. tot mancati consumabil, cum spune draga mea prietena toteu.
    si percepeti afirmatia intr-un cuvant de genul karma, cand einstein, si cine stie bine stie, eminescu, a restrans cat s-a putut accelerarea materiei intr-o formula.
    si va iubesc :)
    tot ce imi doresc e sa nu ranesc mai mult decat pot incalzi

    RăspundețiȘtergere